Aplicația care-ți cere bani, dar care pretinde că, de fapt, te ajută să economisești

de: Ciprian Ioana
04 02. 2020

Sunt pline magazinele de aplicații care-ți promit că te ajută să economisești. Digit s-a înscris recent pe această listă.

Sunt multe aplicații care-ți promit că te ajută să economisești. Inclusiv cele tradiționale, lansate de băncile la care ai un cont, sunt prevăzute cu conturi separate pentru economii. Adevărul e, însă, că puțini își permit să economisească în acest fel.

Numai că domeniul fintech este, în această perioadă, extrem de atractiv. Așa apar tot felul de idei din această zonă despre care creatorii susțin că au grijă de banii tăi. O companie din San Francisco a lansat, recent, un astfel de serviciu.

E vorba de o aplicație care se numește Digit și care-ți promite că te ajută să economisești bani în mod regulat.

Ce e Digit, aplicația care pretinde că te ajută să economisești

Digit a fost creată de un fintech din San Francisco și e, de fapt, o aplicație de finanțe personale. Dezvoltatorii susțin că se conectează la contul tău bancar și îți analizează veniturile și cheltuielile. Ca să știi pe ce-ți dai banii și cum ai putea să limitezi din cheltuieli.

Paradoxul acestei aplicații e, însă, că-ți cere ea însăși bani. Ca să o poți folosi trebuie să plătești un abonament lunar de cinci dolari.

După ce-ți adună informațiile de consum și-ți face o medie a cheltuielilor și veniturilor, Digit transferă regulat sume de bani din conturile curente într-un cont de economii. Sunt sume calculate în baza unui sistem de inteligență artificială, care, potrivit companiei americane, știe mai bine decât tine ce sume trebuie să pui deoparte.

În același timp, aplicaţia pune la punct plăţile ce trebuie efectuate lunar. Digit prezintă, pe site-ul propriu, și niște cifre pentru a-și lăuda succesul. Susține că utilizatorii economisesc în medie 2.200 de dolari pe an, iar utilizatorii pot să pună la punct mai multe fonduri pentru diferite scopuri precum vacanţe sau un cont de urgenţă.

Funcția cu care se laudă Digit prevede și un comision pentru cei care reușesc să pună deoparte. Dacă un utilizator pune bani deoparte trei luni consecutiv primeşte un bonus de 1% din sumele economisite.